scan pees paard

De revalidatie van peesblessures

Peesblessures komen helaas veel voor en logisch dus dat we veel paarden binnenkrijgen met deze blessure. Laten we wel beginnen met het feit dat geen enkele (pees)blessure gelijk is. Het maakt uiteraard verschil welke pees er beschadigd is en of het bijvoorbeeld door trauma komt of overbelasting.

Paarden die bij ons binnenkomen met een peesblessure worden eerst gescand door de dierenarts. Er is bij een peesblessure altijd een periode van boxrust, omdat de pees geen piekbelasting mag krijgen. Rust en gecontroleerde beweging zijn de sleutelwoorden in de eerste fase.

Minder doorbloeding
Door het stilstaan is veel minder doorbloeding in de pezen en banden en vaak mag er max 2x 10 minuten gestapt worden in het begin. We zetten daarom graag de vitafloor in bij peesblessures. Deze trilplaat (stalunit) zorgt voor extra doorbloeding en dat is positief voor het herstel. Bij acute peesblessures gaan de paarden er zelfs twee keer per dag op.

De doorbloeding zorgt er ook voor dat de kans op littekenweefsel wordt verkleind. Deze fase wordt ook regelmatig ondersteund met de High Power Laser en eventuele behandelingen zoals PRP en stamcel therapie of shockwave worden besproken met de kliniek. Ook het beslag wordt goed besproken met de hoefsmid en dierenarts.

Opbouwen onder gecontroleerde omstandigheden
Na 6 weken wordt de pees weer gescand en als er dan het juiste herstel te zien is, mag het stappen worden opgebouwd. Ook hierbij is het belangrijk dat dit onder gecontroleerde omstandigheden gebeurd. Het stappen wordt opgebouwd aan de hand of in de molen (afhankelijk van de blessure en het paard).

Daarnaast mogen ze op een bepaald moment in de aquatrainer voor extra beweging. Het grote voordeel van de aquatrainer is dat ze hun hele lichaam weer gaan gebruiken en dus sterker worden. Tegen de tijd dat het paard onder het zadel mag of in de paddock hebben ze bespiering en balans en stabiliteit. Door het lopen in het water worden de pezen en banden minder belast, dus perfect voor de revalidatie van peesblessures. De fysiotherapeut is in de revalidatie ook belangrijk en in deze fase helemaal.

Een kleine paddock en opbouwen onder het zadel
Elke 4-6 weken wordt de pees gescand en wordt er besproken wat de volgende stap is. Zodra de paarden in een kleine paddock mogen doen we dat zeker, want dat is uiteraard erg fijn voor ze! We hebben speciaal kleinere paddocks waar ze onbeperkt hooi hebben en dus rustig kunnen staan.

Na de periode van aquatraining kan er weer onder het zadel opgebouwd worden. Dit is weer een andere belasting en dus gebeurd dit volgens een duidelijk schema. Vaak is dit nog wel in combinatie met bijvoorbeeld de aquatrainer.