Aquatrainer

Voor de juiste gecontroleerde beweging

Aquatraining met je paard bij Lelymare Horses

De aquatrainer

Wist je dat Lelymare één van de grootste aquatrainercentra in Nederland is? Zes dagen per week revalideren en trainen we paarden in de aquatrainer.  Paarden met een blessure kunnen er gecontroleerd bewegen. Voor gezonde (sport) paarden is het een goed trainingsmiddel om te werken aan bijvoorbeeld spierkracht, balans, coördinatie en lenigheid.

We nemen de tijd

Gaat jouw paard voor het eerst de aquatrainer in? Wees gerust, we nemen de tijd om je paard rustig te laten wennen. Voorafgaand aan iedere aquatrainersessie palperen we je paard. Ook controleren we de hals en wervelkolom. Zo kunnen we voelen of het paard bepaalde spierspanning heeft of ergens pijnlijk op reageert. We noteren alles en kunnen zo ook goed terugkijken of overleggen. 

Klein laagje water

Na het uitkrabben van de hoeven en eventueel schoonspoelen van de benen, lopen we rustig de aquatrainer in en laten we hem wennen aan het staan op de band. Is je paard na een paar keer in en uitlopen comfortabel? Dan zette we band aan en laten we er een klein laagje water inlopen. De meeste paarden zoeken even naar hun balans, maar lopen vervolgens alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Wat zeggen anderen over de aquatrainer

Met veel kennis en enthousiasme
Naast de gebruikelijke dressuur trainingen is het super leuk voor de paarden om op een andere manier te werken. Vooral bij mijn jonge paarden zag je ze verbeteren in bovenlijn en balans. Voor de wat oudere paarden is het fantastisch om de stap te verbeteren, ze worden daarbij mooi los door het lijf en ze krijgen ook nog eens een lekker kontje :). 
Dominique  Fillion
Lelymare Horses heeft een aquatrainer

Vervolgsessies

We bepalen samen het doel en opbouw van de sessies in de aquatrainer. Per sessie laten we er steeds een beetje meer water in. De tegendruk van het water stimuleert actiever gebruik van de achterhand, waardoor het paard zijn buikspieren aanspant. Het resultaat? Beter ruggebruik met meer schoudervrijheid. We kijken goed naar hoe jouw paard reageert en wat je tijdens het rijden merkt van de training. Het tempo van de band kunnen we aanpassen en zo kunnen we de training precies afstemmen op jouw paard en het doel. 

Lelymare Horses biedt de mogelijkheid om te trainen met de aquatrainer

Het resultaat

De aquatrainer is ideaal ter ondersteuning en afwisseling van de dagelijkse training. De belasting van de gewrichten is minimaal en ruiters voelen enorm veel verschil al na een paar sessies. Hoe vaak je een aquatrainer sessie doet is afhankelijk van het doel. Uiteraard geven we hier advies in. 

De aquatrainer is bewezen effectief bij onder andere:

  • Spierontwikkeling en kracht
  • Ontwikkelen van een correct bewegingspatroon
  • Paarden met ‘slappe achterhand’, problemen door scheefheid of aanleuningsproblemen
  • Preventieve training ter voorkoming van blessures 
  • Verminderde conditie of overgewicht
  • Peesblessures (buigpezen en tussenpees)
  • Rug- en SI problemen
  • Post-operatief herstel
  • Artrose
Fenna: ‘Ik werk al meer dan vijf jaar met de aquatrainer en ik ben meer dan overtuigd van de kracht van het water. Training in de aquatrainer helpt het paard enorm in balans, stabiliteit en mobiliteit. Dit zorgt voor een beter bewegingspatroon en maakt dat paarden minder blessuregevoelig zijn.’