Kudde verschillende leeftijden
Fenna
1 min
0

Het belang van een kudde

1 min
0

Kuddeopvoeding: 

Een Essentieel Element voor de Sociale Ontwikkeling van Veulens. Het opgroeien in een kudde van diverse leeftijden speelt een vitale rol in de sociale ontwikkeling van een veulen. Jonge paarden hebben zowel leeftijdsgenoten nodig voor spel en sociale interactie als volwassen paarden voor gedragsmatige begeleiding en grensstellende correcties. Deze dynamiek zorgt ervoor dat veulens opgroeien tot sociaal vaardige en vriendelijke paarden.

De samenstelling van de kudde: 

Een balans. Onderzoek bevestigt het belang van een gebalanceerde kudde voor het welzijn van het veulen. Een veulen dat alleen met oudere paarden opgroeit, kan zich eenzaam en opstandig voelen, terwijl een opgroeiperiode zonder volwassen leiding kan resulteren in een gebrek aan sociale vaardigheden en agressief gedrag. Bij Lelymare erkennen we het belang van deze balans en zorgen we voor een kuddeopvoeding die beide elementen integreert.

Agressief gedrag en correctie:

Binnen de kudde zijn het de volwassen paarden die agressief gedrag bij veulens corrigeren, een cruciale stap in hun leerproces. Machteld C. Van Dierendonck (2012) en Carole Fureixa (2012) hebben onderzoek gedaan dat aantoont dat opgroeien in een kudde van verschillende leeftijden veulens helpt om een volledig ontwikkeld sociaal gedragsrepertoire te vormen, waardoor agressief gedrag wordt geminimaliseerd.

Lelymare's unieke benadering:

Lelymare onderscheidt zich door jonge paarden in een natuurlijke en sociale omgeving op te laten groeien. Onze kuddes bevatten een mix van veulens, jaarlingen, jongvolwassenen, volwassen en oudere paarden. Deze diversiteit zorgt voor een rijke leeromgeving waarin jonge paarden essentiële sociale vaardigheden ontwikkelen.

Natuurlijke leefomgeving:

De weilanden van Lelymare zijn ontworpen om een natuurlijke habitat te bieden met bosschages en poelen, waar paarden vrij kunnen spelen en interactie hebben. Deze setting, samen met tien hectare aan weiland, zorgt voor onbeperkte bewegingsvrijheid en speelruimte, cruciaal voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van de paarden.

Ontdek meer over onze toegewijde opfokpraktijken en hoe wij bij Lelymare de natuurlijke en sociale ontwikkeling van jonge paarden ondersteunen.

Reacties