Opgroeien in een kudde

Kudde paarden van Lelymare Horses bij de poel

Het belang van opgroeien in een kudde

Bij Lelymare Horses geven we jonge paarden de best mogelijke start in het leven. Daarom groeien ze bij ons op in kuddes, die bestaan uit paarden van verschillende leeftijden. Er is een merriekudde en een hengsten/ruinen kudde.

  • De kudde vervult een natuurlijke behoefte aan sociaal en fysiek contact. Onze kuddes bestaan uit paarden van verschillende leeftijden. Hierdoor voeden ze elkaar op en ontstaat er een natuurlijke rangorde.
  • In de merriekudde lopen een paar volwassen fokmerries en in de hengstenkudde hebben we een oudere ruin. Deze paarden zijn heel belangrijk in de opvoeding van de jonge paarden.
  • Opgroeien in de kudde daagt uit om meer te bewegen: spelen, ravotten en samen een sprintje trekken. De paarden lopen het jaar door op het weiland hebben altijd toegang tot de binnenstal. Dit zorgt voor een optimale fysieke ontwikkeling.

Natuurlijk en Kleinschalig

Onze opfok is bewust kleinschalig, met een groep van ongeveer veertig paarden. We houden een overzicht bij om ieder paard op maat te voorzien van de benodigde zorg, van voedingsschema's tot ontworming en hoefverzorging. Kwaliteit staat voorop.

Dagelijks in handen

We zorgen daarnaast dat de paarden ook al van ons leren. We hebben ze dagelijks in handen en leren ze de basis van het omgaan met de mens. Dit helpt enorm bij de start van de training na de opfokperiode. In ons opfok+ pakket laten je paard alvast wennen aan de omgang met ons als mens en de wereld buiten de kudde.


Fenna: ‘We vinden het belangrijk dat jonge paarden in een rustige en veilige omgeving bij ons opgroeien. Daarom scharen we alleen in het voorjaar of het najaar nieuwe paarden in- en uit.’