Paarden in beweging
Fenna
1 min
0

Een goede start voor het veulen

1 min
0

Het fokken van een veulen is voor veel paardeneigenaren een langgekoesterde droom. Na de inseminatie van de merrie begint het spannende wachten op de geboorte van het veulen. Maar wat gebeurt er na deze bijzondere gebeurtenis?

Eerste levensweken: 

Merrie en veulen samen. In de eerste weken na de geboorte vormen merrie en veulen een hechte eenheid. Al snel echter, begint het veulen zijn behoefte aan beweging en spel te tonen. In een groep met andere merries en veulens vinden veulens al snel speelkameraden om samen de wereld te verkennen – een essentiële periode voor hun ontwikkeling.

Het speenproces: 

Een cruciale fase. Het speenmoment is een sleutelmoment in het leven van een veulen, met een significante impact op zijn gedragsontwikkeling. Ondanks dat veulens vaak tussen de 4-6 maanden worden gespeend, toont onderzoek aan dat een natuurlijke speenleeftijd rond de 9 maanden ligt. Een vroege scheiding kan stress veroorzaken en de kans op gedragsproblemen verhogen.

Voordelen van een geleidelijke scheiding:

Een geleidelijke scheiding van merrie en veulen vermindert stress en kan toekomstige gedragsproblemen helpen voorkomen. Bovendien benadrukt onderzoek het belang van interactie met volwassen paarden in de opfokperiode om agressief of afwijkend gedrag bij jonge paarden te verminderen.

Leven in de kudde: 

Een natuurlijke benadering. Bij Lelymare geloven we in het belang van het speenproces en bieden daarom de mogelijkheid voor merries en hun veulens om samen in de kudde te leven. Deze aanpak bevordert een natuurlijke overgang en helpt het veulen om op een gezonde en evenwichtige manier op te groeien.

Opfok op Lelymare: 

Een sterke basis voor toekomstige ontwikkeling. Merries en veulens leven bij ons in een gemengde kudde, waar veulens natuurlijk kunnen spenen en opgroeien. Dit stelt ze in staat om sterke fysieke en karaktereigenschappen te ontwikkelen in een ondersteunende omgeving.

Voor meer informatie over onze aanpak en opfokmogelijkheden, nodigen we je uit om onze website te bezoeken.

Reacties