Lelymare Horses Aquatrainer
Fenna
1 min
0

Core-stability bij paarden

1 min
0

Core-Stability bij Paarden: 

Een essentiële factor voor gezondheid en prestaties. Core-stability, een term die we vaak tegenkomen in de humane sportwereld, speelt ook een cruciale rol in de welzijn en prestaties van paarden. Maar wat houdt core-stability precies in bij paarden, en waarom is het zo belangrijk?

Wat is rompstabiliteit?

Rompstabiliteit, of core-stability, verwijst naar de kracht en stabiliteit van de romp van het paard, die wordt ondersteund door zowel passieve als actieve stabilisatiemechanismen. De passieve stabiliteit bestaat uit botten, gewrichten, kapsels, en banden, terwijl de actieve stabiliteit wordt gevormd door spieren en pezen. Door gerichte training kunnen deze spieren sterker worden, waardoor ze het passieve systeem effectiever ondersteunen, de belasting verminderen en de mobiliteit en flexibiliteit van het paard verbeteren.

Het belang van kleine houdingsspieren:

De kleine houdingsspieren langs de wervelkolom zijn van vitaal belang voor de core-stability van paarden. Een tekort hieraan kan leiden tot een stijve rug, verminderde kracht in de achterhand, en onderontwikkelde spiermassa. Het is daarom essentieel om deze spieren adequaat te trainen en te onderhouden.

De rol van de Aquatrainer in ruggebruik:

Aquatraining speelt een significante rol in het verbeteren van het ruggebruik van paarden. Door een uitgebreide intake en gerichte oefeningen in de aquatrainer, kunnen paarden werken aan het herstellen van de balans in hun lichaam, het verbeteren van hun houding, en het versterken van zowel grote als kleine rugspieren.

Problemen aanpakken met aquatraining:

Onbalans in het lichaam van een paard kan leiden tot compensatiegedrag en uiteindelijk tot blessures. De samenwerking tussen de aquatrainer specialistde dierenarts, en de fysiotherapeut is cruciaal om deze problemen effectief aan te pakken en een optimale core-stability te bereiken.

Voordelen van een goede Core-Stability:

Paarden met een goede core-stability zijn beter in balans, hebben een uitstekende coördinatie, en kunnen de grote rugspieren gebruiken zoals bedoeld. Dit resulteert in een sterke, flexibele beweging "van achteren naar voren", waarbij de kracht vanuit de achterhand komt.

Klachten van ruiters en de oplossing:

Veel ruiters ervaren problemen met paarden die te veel op de voorhand lopen of hun rug niet goed gebruiken. De aquatrainer biedt een effectieve oplossing door de paarden te helpen hun balans, stabiliteit, en kracht te verbeteren zonder de belasting die normaal bij training komt kijken.

Conclusie: 

De aquatrainer als sport-ondersteuningDe aquatrainer is niet alleen een hulpmiddel voor revalidatie, maar ook een waardevolle aanvulling op de training van sportpaarden. Door te werken aan de core-stability in de aquatrainer, kunnen paarden hun prestaties verbeteren en het risico op blessures verminderen.

Voor meer informatie over de voordelen van aquatraining voor uw paard, bezoek onze website.


Reacties