Paard in begeleiding
Fenna
2 min
0

Aquatraining voor je sportpaard

2 min
0

Mijn naam is Roosmaryn Roelofs en sinds enkele maanden gebruik ik de aquatrainer bij Lelymare Horses als onderdeel van de training van mijn springpaarden.

Wenweek:

Begin van het jaar heb ik tijdens mijn vakantie mijn paarden een week bij Lelymare Horses gebracht, zodat zij konden wennen aan de aquatrainer. Vervolgens ben ik om de twee weken geweest en kan ik nu eens in de vier weken gaan als onderhoud.

Dagelijkse training:

Mijn paarden springen internationaal dus het simpelweg springen over een hindernis begrijpen ze wel, maar er valt nog heel veel meer winst te behalen in de manier van trainen. Wat vaak gedacht wordt is dat springpaarden heel veel springen, maar dit is eigenlijk niet tot nauwelijks het geval. Uiteraard moeten ze het spelletje begrijpen maar wat ik doordeweeks met mijn paarden doe is eigenlijk alleen maar dressuurmatig trainen. Om een paard een goed parcours te laten springen moeten ze kunnen sluiten, kunnen rekken, gemakkelijk kunnen draaien en goed hun lichaam kunnen gebruiken boven een hindernis wat wij basculeren noemen. Al deze zaken oefen ik dressuurmatig, niet in het parcours.

Core-stability:

Om goed te kunnen sluiten, rekken, wenden en basculeren is optimaal lichaamsgebruik nodig bij het paard en hier bedoel ik mee dat mijn paarden een goed spiergebruik en een sterke core-stability nodig hebben. Om goed te kunnen sluiten en snel te kunnen wenden moet ik mijn paarden op het achterbeen hebben, zij moeten hun gewicht op het achterbeen dragen en in hun lichaam compact en ‘aan elkaar’ blijven. Wanneer dit niet het geval is kan ik vanuit een gesloten galop nooit meer naar voren en nooit meer rekken en zullen zij dus ook nooit kunnen basculeren om foutloos over een (hoge) hindernis te komen.
Wanneer ik mijn paarden doordeweeks train oefen ik dus veel overgangen van, naar en in alle gangen maar zorg ik ook dat ze goed los zijn door het lijf. Het grappige is dat ik met mijn springpaarden eigenlijk alle dressuuroefeningen rijd, van keertwendingen tot appuyementen, halststrekken, wissels, al deze oefeningen helpen mij om mijn paard los, soepel en sterk te maken maar ook om controle te krijgen over het gehele lichaam. Dit helpt mij dan weer in het parcours, ik wil natuurlijk wel heel snel kunnen draaien in een barrage.

Mijn 14-jarige merrie is een paard met veel looplust, eentje die altijd naar de overkant van een hindernis wil komen. Maar het is er ook eentje die iets haar rug wegdrukt boven een hindernis en die het lastig vindt om haar bekken te kantelen en om het gewicht over te nemen op het achterbeen. Ik merkte dus naarmate de hindernissen hoger werden zij het lastiger kreeg om er foutloos overheen te komen en om in scherpere wendingen het ritme te blijven houden en aan elkaar te blijven op het achterbeen.

Waarin heeft de aquatrainer geholpen?

Ik ben hier veel mee aan de slag gegaan in mijn dressuurtraining maar merkte dat het me niet helemaal lukte. De aquatrainer is hiervoor echt een uitkomst geweest, het mooie aan deze training is dat het onbelast is dus dat het paard het echt op eigen kracht moet doen, dat ze niet worden gehinderd door de ruiter. Ook kunnen ze op geen enkele manier compenseren, ze staan nou eenmaal op een loopband in het water dus een beetje smokkelen is geen optie.

Op de aquatrainer heeft mijn merrie geleerd haar bekken meer te kantelen, haar gehele core-stability spieren zijn sterker geworden en haar gangen zijn veel ruimer geworden. Er is veel meer bewegelijkheid in haar rug en rugspieren en eigenlijk heeft ze nog nooit zo fijn gelopen als nu en springt ze dus ook veel beter.

Waarom aquatraining bij Lelymare?

Het fijne aan de aquatrainer bij Lelymare Horses is de deskundige begeleiding van Fenna en haar team. Er wordt echt geluisterd naar de ruiter en welk gevoel het paard geeft en op welke manier dit verbeterd kan worden.

Tot slot wil ik graag nog meegeven dat de aquatrainer wel echt moet worden gezien als aanvulling op je dagelijkse training, uiteraard valt of staat alles ook met de verdere training die jij je paard geeft, maar voor mij wel een absolute noodzakelijke aanvulling!

Klik hier voor meer informatie over de aquatrainer en wat het kan betekenen voor je paard.

Luister hier de podcast met Roosmaryn Roelofs

Reacties