Fenna
2 min
0

Het spenen van het veulen

2 min
0

Een van de belangrijkste momenten in het leven van het veulen is het moment dat hij/zij gescheiden wordt van de moeder. Onderzoek wijst uit dat het speenproces veel invloed heeft op de gedragsontwikkeling van het paard.

Een paar feiten...
Vaak worden veulens gespeend als ze tussen de 4-6 maanden oud zijn, maar wist je dat de natuurlijke speenleeftijd bij paarden rond de 9 maanden ligt? Vanaf dat het veulen vier maanden oud is gaat het pas naast de moedermelk ook andere voeding opnemen. Spenen voor die leeftijd levert daarom aantoonbaar veel problemen op. In de moedermelk zitten alle belangrijke voedingstoffen die het veulen nodig heeft!

Een geleidelijke scheiding van merrie en veulen doet de stress aanzienlijk verminderen. Onderzoeken tonen zelfs aan dat een latere en meer geleidelijke scheiding van merrie en veulen gedragsproblemen op korte en langere termijn kunnen verminderen.

Vaak worden veulens abrupt gespeend en alleen naar een opfok adres gebracht. Ze komen daar in een groep met leeftijdsgenoten. Het veulen heeft stress omdat het weg is bij zijn moeder en alleen staat. Gelukkig staan ze vervolgens wel samen met andere veulens, maar wist je dat jonge paarden sturing en correctie nodig hebben van volwassen paarden? Onderzoek wijst uit dat hoe minder volwassen paarden verhoudingsgewijs in een groep lopen, hoe groter de kans dat de jonge paarden op latere leeftijd agressief gedrag of afwijkend gedrag gaan vertonen.

Geleidelijk spenen
Op Lelymare kan je drachtige merrie al komen. Ze komt dan in de kudde, waar ze later ook met haar veulen zal staan. Het is ook mogelijk om ze zes weken voor de bevalling te brengen of na de bevalling. In beide laatste gevallen komen ze pas na de bevalling in de kudde te staan.

Samen leven ze in de kudde, van verschillende leeftijden, waar het veulen vervolgens zal opgroeien. Geleidelijk neemt het veulen steeds meer afstand van zijn moeder en gaat het spelen met de andere veulens. Het drinkt en eet nu zelf en gaat zijn eigen gang.

Als het veulen oud genoeg is, minimaal zes maanden oud, is het tijd om te spenen. De merrie wordt dan uit de kudde gehaald en gaat naar huis. Het veulen zal wel even zijn moeder missen, maar zal ontdekken dat de rest van de kudde er nog is. In de eerdere maanden heeft het veel vriendjes gemaakt en voelt de kudde als zijn familie. De rust is daarom snel weergekeerd. Het veulen kan vervolgens op Lelymare zo natuurlijk mogelijk opgroeien, om een stevige basis te leggen voor een gezond en sterk gestel en karakter.

Als de merrie weer drachtig is dan lopen merrie en veulen langer samen in de kudde. Dit is geen enkel probleem. De kudde is groot genoeg en het veulen gaat steeds meer zijn eigen gang. Het verschilt per merrie of het veulen soms nog even mag drinken. Vaak geven de drachtige merries zelf wel aan dat het genoeg is geweest.

Onze ervaring
Na vele jaren opfok kunnen we zeggen dat het een groot verschil maakt of het veulen abrupt of geleidelijk gespeend wordt. Zeker in de periode na het spenen is het verschil erg groot. De veulens die langer bij de merrie hebben gelopen en weinig tot geen stress hebben gehad zijn gezonder en hebben meer weerstand.

Lees hier meer over ons Mare & Foal Center.

Reacties