Fenna
3 min
0

De revalidatie van Godiva

3 min
0

Daniella van der Werf bracht in september haar merrie Godiva op ons revalidatiecentrum. In deze blog vertelt ze haar verhaal rondom de peesblessure en de revalidatie.

Onregelmatig?

In juli haalde ik Godiva onregelmatig van het land. Na 2x de dierenarts en een paar weken op rust werd het iets beter. Ik pakte haar weer rustig op onder het zadel. We hebben nog een wedstrijd gereden en scoorden hele goede punten. Zelfs 2x een eerste plaats, maar toch voelde ze onder het zadel net niet helemaal lekker. Niet kreupel maar ik merkte dat er iets niet goed was...

Toch maar naar de kliniek

Ik heb toen besloten om naar de kliniek te gaan en een kreupelheidsonderzoek te laten doen. Het was zo minimaal, maar ik wilde toch graag een foto laten maken. Op de foto was niets te zien en toen zijn we begonnen met uitverdoven om te kijken waar dan toch iets zou kunnen zitten. Het was ter hoogte van de pees, maar aan de buitenkant was er geen bultje of verdikking te zien.
Ik heb een scan laten maken van de pees, maar het kwam niet echt overeen met het klinische beeld volgens de dierenarts. Ik kreeg de keuze om in te spuiten en na 5 weken weer terug te komen of een MRI laten maken om er precies achter te komen wat er nu daadwerkelijk aan de hand was. We hebben gekozen voor het laatste. De volgende dag werd ik gebeld met het slechte nieuws. Er zat een scheurtje in de diepe buigpees (weefsel en vezels waren beschadigd) en mijn wereld stortte even in...

Opereren of wegzetten op het land...

Na deze diagnose kreeg ik de keuze om haar een jaar weg te zetten op rust of haar te laten opereren. Dit was een behoorlijk zware keuze...

Ik heb gekozen om haar te laten opereren met 50% kans op slagen. Dit was een behoorlijk spannende periode, maar de operatie was goed gegaan en na 2 weken zou ze stamceltherapie krijgen.

Nadat ze geopereerd is wilde ik haar naar een revalidatiecentrum brengen om de zorg uit handen te geven. Na veel research te hebben gedaan, heb ik de keuze gemaakt om contact op te nemen met Lelymare in Lelystad. Ik ben heel fijn ontvangen door Fenna Elzinga van Lelymare Horses en had er direct een goed gevoel bij. Ze nam de tijd om alles door te nemen met mij. Erg fijn!

Ik heb gekozen voor een revalidatiecentrum, omdat Go boxrust moest hebben. Op haar eigen stal ziet ze haar vriendjes allemaal naar buiten gaan en dat maakt haar onrustig. Daarnaast hebben ze op het revalidatiecentrum ervaring met dit soort blessures en dat gaf mij een goed gevoel. Go heeft alleen maar de juiste mensen om haar heen om zo goed mogelijk te revalideren.

Revalidatiecentrum Lelymare

Na de operatie moest Go nog een dag op de kliniek blijven staan om alles te controleren. Daarna ben ik haar gaan ophalen en ben gelijk doorgereden naar Lelymare Horses in Lelystad. Ze had de eerste periode boxrust. Gelukkig had ze een mooie grote box, onbeperkt hooi en een prachtig uitzicht op een rustige omgeving. Wel mocht er 2x daags gestapt worden met haar. Lelymare heeft me met iedere stap in de revalidatie op de hoogte gehouden, zo fijn! Omdat het voor mij een uurtje rijden is kon ik er helaas niet altijd bij zijn. Maar ik kreeg regelmatig een video's, foto's en berichten toegestuurd over hoe Godiva het deed.

De volgende stap in de revalidatie

Na een aantal weken boxrust kwam de vitafloor erbij. Dit is een trilplaat dat de doorbloeding stimuleert en het herstel dus ook. Dit verbetert de doorbloeding niet alleen in haar benen, maar door het hele lichaam. Een echte aanwinst voor het herstel van de blessure! Het aan de hand stappen werd langzaam uitgebouwd en uiteindelijk mocht ze de stapmolen in. Wat fijn om al zo'n vooruitgang te boeken.

Elke week komt de dierenarts bij Lelymare Horses en deze dierenarts heeft Go ook een aantal keren gecheckt. Heel fijn dat je niet steeds hoeft te reizen met je paard naar de kliniek. Vooral niet met een paard met een blessure.

De paddock en de aquatrainer

Na een aantal weken de vitafloor en stapmolen te hebben gebruikt, mochten we een stap verder. Ze mocht in de paddock (mits ze rustig was) en de aquatrainer kwam erbij. Dit was een behoorlijke stap die gemaakt werd, ik ben een keer bij de sessie geweest en vond dit erg interessant! Go werd hierdoor sterker en sterker! Paarden met een peesblessure mogen al vroeg in de revalidatie in de aquatrainer, omdat de pezen in het water minder belast worden. Het is gaaf om te zien hoe het de mobiliteit in de wervelkolom en bovenlijn verbeterd. We waren weer een stap verder en wat een fijn gevoel! Weer een stap in de goede richting.

Na een aantal weken in de aquatrainer en op de paddock kwam de dierenarts Godiva weer checken. Hij was zeer te spreken over de revalidatie van Go en we mogen haar rustig weer oppakken onder het zadel. Het klinische beeld is goed! Ondertussen is de fysiotherapeut er ook twee keer bij geweest. Dit was zeker nodig en heeft haar heel goed gedaan.

Op Lelymare zijn ze begonnen met het stappen onder het zadel en een klein stukje draven. Dit gaat heel goed! Ik ben er zelf ook weer op gegaan na 5 maanden en dat was echt heel bijzonder!

Yesss! Het einde is in zicht.. binnenkort komt ze naar huis en gaan we de revalidatie thuis voortzetten!


Reacties