Voeding en verzorging

Onze prioriteit is de voeding en verzorging van de paarden. Alleen dan kunnen ze opgroeien tot sterke gezonde paarden. Hieronder leggen we graag uit wat we hieronder verstaan.

Beide kuddes hebben toegang tot een ronde stal, waar ze onbeperkt ruwvoer kunnen eten. Vanuit deze hooistal hebben ze toegang tot een overdekte ligstal met stro waar ze kunnen schuilen of slapen.

De paarden worden in de winter en in periodes dat er weinig gras is bijgevoerd met Vitalbix (Breed & Grow). Alle paarden krijgen een eigen emmer omgehangen en op deze manier krijgt elk paard precies de hoeveelheid die het nodig heeft en kan er, indien nodig, een supplement worden bijgevoerd. De fokmerries worden bijgevoerd tijdens de dracht en tot het veulen zes maanden oud is.

De kuddes worden twee keer per dag gecontroleerd op de algehele gezondheid. De paarden komen veel in handen en zijn gewend aan onze aanwezigheid. Ze kunnen op elk moment uit de groep gehaald worden door ons of door de eigenaar. De veulens komen extra vaak in handen, waardoor ze leren dat dat normaal is. We zorgen er voor dat ze rustig zijn bij de hoefsmid en de dierenarts. Als de paarden een wond(je) hebben dan wordt dit meteen verzorgd. Indien nodig is er altijd een aparte box beschikbaar voor de paarden.

Hoefsmid
Elke week is de hoefsmid op het bedrijf en de hoeven (en de stand) worden nauwlettend in de gaten gehouden. Soms moet het paard wat vaker naar de hoefsmid om een stand langzaam te corrigeren, een ander paard hoeft misschien maar eens in de twee maanden bekapt te worden. Bij ons is dit maatwerk.

Entingen
De veulens krijgen hun eerste influenza enting als ze vijf tot zes maanden oud zijn. De booster entingen krijgen de veulens 4-6 weken na de eerste enting. Fokmerries worden eens per jaar influenza geënt. Naast de influenza enting is ook de rhino enting verplicht op ons bedrijf. Alle paarden worden 2x per jaar geënt tegen EHV 1&4 en de drachtige merries op de 5de, 7de en 9de maand van de dracht. Daarnaast krijgen alle jonge paarden 2x per jaar een droes enting.

Wormenkuren
Op Lelymare voeren wij zelf mestonderzoek uit, waardoor we heel gericht de paarden kunnen ontwormen. Bij nieuwe paarden die binnenkomen doen wij dit standaard, zodat we zeker weten dat ze 'schoon' de kudde in gaan. In het voorjaar en het najaar worden de paarden sowieso ontwormd.

veulen opfokvitalbix