Preventie en Aquatraining

Voor een gezond en fit paard

Preventie en aquatraining

We kennen allemaal het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. En daar geloven we ook écht in bij Lelymare Horses. Werk bijvoorbeeld aan spierkracht, balans, coördinatie, lenigheid en mobiliteit van je paard in de aquatrainer. Of doe mee aan ons preventie begeleidingstraject, waarin Fenna je voor een periode van 6 of 12 maanden begeleidt en samen met jou je training en management optimaliseert. Een trainingsvakantie is ook een optie waarbij je paard voor een periode van minimaal 4 weken naar Lelymare komt en de training krijgt die hem/haar verbetert. 

Hoe kunnen we jouw paard optimaal ondersteunen?

Merk je dat je paard losser in zijn lijf zou kunnen lopen? Loop je bij bepaalde oefeningen tegen problemen aan of zoek je naar variantie in je training? Bij Lelymare ondersteunen we je graag. Dit kunnen we doen door middel van een preventie begeleidingstraject, maar je kunt op onze locatie in Lelystad ook gebruik maken van onze losse diensten.

We beschikken over een aquatrainer en een Vitafloor stalunit. Ook bieden we lasertherapie, sportmassage en kan de fysiotherapeut en/of osteopaat jouw paard behandelen. Daarnaast staan de dierenartsen voor je klaar. Onze aanpak is multidisciplinair. Dit betekent dat we vanuit verschillende specialismen naar jouw paard kijken. Samen gaan we doelgericht aan de slag!

Alles begint met een intake

Lelymare heeft een deskundig team

Aquatrainer intake en wensessie

 • Bespreken van jouw trainingsdoelen
 • Palpatie van spieren en gewrichten
 • Wervelkolom mobiliteit
 • Bewegingsanalyse op harde ondergrond
 • Inzet aquatrainer bespreking
 • Opstellen van een persoonlijk trainingsplanBespreken hoe de begeieiding zal gaan voor jouw paard op Lelymare Horses

Dé Lelymare intake

 • Holistische benadering van de gezondheid en conditie van jouw paard
 • Uitgebreide analyse van voeding, training en management
 • Bewegingsanalyse op harde én zachte ondergrond
 • Palpatie van spieren en gewrichten
 • Wervelkolom mobiliteit
 • Bespreken van de bevindingen en advies
 • Uitgebreid rapport met gepersonaliseerd plan

Hoe helpt Lelymare mijn paard?

Strippenkaart

  Strippenkaarten voor onze diensten: overzichtelijk en flexibel

  Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Je wilt dat je paard gezond en fit is, zodat je er samen lekker op uit kunt en kan presteren. Lelymare Horses biedt een breed scala aan diensten voor paarden, waaronder aquatraining, lasertherapie en sportmassage.

  StrippenkaartenEen strippenkaart kan een goede optie zijn voor paardeneigenaren die graag langskomen voor bepaalde diensten. We bieden verschillende kaarten aan en er zijn zelfs combinatie kaarten mogelijk. We beginnen altijd met een intake en kijken dan samen wat het beste past bij jou en je paard. Indien nodig maken we een kaart 'op maat'. 

  • Aquatrainer 5- of 10 rittenkaart
  • Aquatrainer i.c.m Vitafloor
  • Aquatrainer i.c.m Lasertherapie
  • Aquatrainer i.c.m sportmassage
  • All Inclusive kaart

Begeleidingstraject 

Lelymare Horses biedt een preventie begeleidingstraject aan voor ruiters die blessures willen voorkomen. Het traject is gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van het paard, en het vergroten van de prestaties van het paard.

Het traject bestaat uit periodieke begeleiding door Fenna, inclusief een bewegingscheck, uitgebreide palpatie en sportmassage. De ruiter krijgt advies en rapportage over de conditie en training van het paard. Ook kan er gebruik worden gemaakt van de aquatrainer, lasertherapie en sportmassage.

Het preventie begeleidingstraject is een goede keuze als je:

 • Je paard op een verantwoorde manier willen trainen
 • Blessures willen voorkomen
 • De prestaties van je paard wil verbeteren
 • Iemand wilt hebben die met je meekijkt en denkt
Bij Lelymare Horses houden we onze paddocks droog en schoon

Trainingsvakantie

Lelymare Horses biedt een trainingsvakantie aan voor als je bijvoorbeeld zelf op vakantie gaat en graag wilt dat je paard doorgetraind wordt. Of misschien wil je je paard verbeteren op een bepaald punt. Een trainingsvakantie kan écht het verschil maken.  Tijdens de trainingsvaktantie wordt je paard getraind op een onbelaste manier, gericht op balans, coördinatie, kracht en core-stability. Er wordt gebruik gemaakt van de aquatrainer, lasertherapie en sportmassage. Ook kan er gereden of gelongeerd worden.

De trainingsvakantie is een goede keuze als je:

 • Zelf op vakantie gaat
 • Je paard een periode gunt die een perfecte balans is tussen rust, herstel en training
 • De spieren van je paard wil herstellen en versterken
 • De balans en coördinatie wil verbeteren van je paard

Wat zijn de diensten van Lelymare?

Lelymare Horses biedt de mogelijkheid om te trainen met de aquatrainer

Aquatrainer

Een aquatrainer is een loopband in een afsluitbare ruimte. Het water kan worden gevuld tot verschillende hoogtes, afhankelijk van het doel van de revalidatie. We zetten de aquatrainer in om paarden gecontroleerd te laten bewegen. Het is een ideaal middel om paarden sterker te maken, zonder gewrichten en pezen te overbelasten.
Lasertherapie bij paarden op Lelymare Horses

Lasertherapie

We beschikken over een High Power Laser en wel de MLS® Orange (Multi Locked System). Dit is één van de sterkste lasers die er is en het MLS systeem zorgt ervoor dat de laser geen schade kan toebrengen aan het weefsel. We kunnen lasertherapie inzetten om het weefselherstel en de bloedcirculatie te versnellen. Lasertherapie is wetenschappelijk onderbouwd en levert snelle resultaten.

Op Lelymare Horses bieden we sportmassage voor je paard

Sportmassage

Sportmassage kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van jouw (sport)paard. Het zorgt ervoor dat je paard zijn spieren optimaal kan gebruiken en neemt eventuele compensaties weg. En ook niet onbelangrijk: veel paarden vinden het prettig.De Vitafloor, de trilplaat voor paarden, op Lelymare Horses

Vitafloor

Onze Vitafloor stalunit is een trilplaat voor paarden. Het helpt bij het verbeteren van de bloeddoorstroming, zonder pezen, banden of gewrichten te belasten. Door de doorbloeding te stimuleren voorkom of verminder je spierpijn bij je paard. Ook helpt het bij het herstel van onder andere peesblessures. Extra doorbloeding zorgt voor een gezonder en fitter paard..

Paard aan de hand in revalidatie bij Lelymare Horses

Werken aan de hand

Werken aan de hand is een vorm van training die in Nederland nog niet heel bekend is, maar steeds populairder wordt. Het voordeel is dat de trainer het paard zonder ruitergewicht toch gericht kan trainen en gymnastiseren. Zo kunnen we onder andere werken aan de motoriek, nageeflijkheid, het versterken van de spieren en het gymnastiseren. Het werkt aanstekelijk, want vaak raken eigenaren van paarden ook nieuwsgierig hoe ze hun paard na de revalidatieperiode ook aan de hand kunnen blijven trainen.’


Hoe kan ik hier gebruik van maken?

Training onder het zadel

Als ruiter leidde Robin meerdere paarden op tot en met ZZ-licht dressuur. Ze is gediplomeerd ORUN 2 & BICD (basis instructor classical dressage – NCSAH) instructrice en zit in het derde jaar van het sporttraject van de NCSAH. Ze kan de revalidatie paarden onder het zadel starten en opbouwen. Hierbij wordt veel gelet op de biomechanica van het paard. Datgene wat we zien in bv de aquatrainer of voelen tijdens de palpatie wordt meegenomen. Ze geeft ook graag les en helpt je graag om je paard thuis verder te kunnen rijden. 

Hoe kan ik hier gebruik van maken?


Fysiotherapie & chiropractie

De fysiotherapeut kan problemen opsporen en behandelen voordat ze zichtbare symptomen veroorzaken. Door manipulatie en mobilisatietechnieken verbetert de fysiotherapeut de mobiliteit in de wervelkolom en gewrichten. Ook worden spieren meegenomen en werkt de fysiotherapeut met onder andere dry needling. 

We zetten de vaak fysiotherapie in zodra het paard opgebouwd kan worden. Zeker na een periode van (box)rust is het belangrijk om het paard goed na te kijken of mobiliteit en spierspanning. 

Lelymare Horses ondersteund bij de mauele technieken voor mobiliteit

Osteopathie

De osteopaat beoordeelt  of alle structurele gebieden (alle botten & gewrichten) voldoende bewegingsvrijheid hebben, of er spanning is op bepaalde spier en/of bindweefsel gebieden, en of er zowel visceraal (organen) als craniosacraal een onbalans is. Onderling kunnen deze onderdelen ook invloed op elkaar hebben en door elk gedeelte naar losheid en ontspanning te brengen door middel van manuele handelingen, geef je het paardenlichaam de kans om vanuit zijn zelf herstellend vermogen te verbeteren in welzijn. 

Gedragsspecialist

Soms helpt het om met andere ogen naar je paard te kijken. Dit kan zowel aan de hand als onder het zadel. Is je paard in de hand lastig, kan hij zich moeilijk concentreren en heb je het gevoel dat je geen echt contact maakt? Hier helpt onze gedragsspecialist Karel Bauer je graag bij.

Instructie 

Karel Bauer kan ook meekijken naar het gedrag, karakter en het leervermogen van je paard onder het zadel. Door oog te hebben voor biomechanica en het bewegingspatroon geeft hij je advies en denkt hij mee. D.m.v. oefeningen wordt gekeken of het gewenste resultaat onder het zadel bereikt kan worden.

Fenna: ‘Ik werk al meer dan vijf jaar met de aquatrainer en ik ben meer dan overtuigd van de kracht van het water. Training in de aquatrainer helpt het paard enorm in balans, stabiliteit en mobiliteit. Dit zorgt voor een beter bewegingspatroon en maakt dat paarden minder blessuregevoelig zijn.’