Wie ben ik

Ik ben Fenna Elzinga, getrouwd met Erik van der Zee en moeder van de tweeling Bente en Meike. Wij wonen op Lelymare en hier run ik mijn bedrijf Lelymare Horses.

Ik was twaalf jaar oud toen de eerste Quarter Horse in mijn leven kwam, dankzij mijn vader. Naast akkerbouwer was mijn vader ook veehouder en hij hield Limousin stieren. Deze stieren liepen in de zomer in het natuurgebied in Flevoland en aan het einde van de zomer werden ze dan bij elkaar gedreven door cowboys uit Brabant. Toen er een cowboy uitviel was het mijn vader die op het paard sprong. Ook al kon hij na die dag wekenlang niet meer lopen, hij werd verliefd op het veedrijven en met name op de Quarter Horses. Al gauw kwam de Quarter Horse-merrie ‘Miss Little Bit Blue’ bij ons thuis en dat was het begin van mijn carrière.
Ik volgde lessen met ‘Blue’ bij Mireille van Soldt en Ruben van Dorp. We gingen naar allround wedstrijden en in totaal werd ik met ‘Blue’ dertien keer Nederlands Kampioen. Daarnaast wonnen we verschillende internationale allround titels.

Mijn doel was om heel goed te worden! Toen ik veertien was heb ik een zomervakantie gewerkt bij Nedpoint in de USA. Dat beviel zo goed, dat ik daar elke zomervakantie ging werken. Ik maakte daar kennis met de reiningsport en toen ik zestien was kreeg ik de reiningmerrie ‘Holidoc Hickups’. Met haar was ik tot 2006 succesvol op (internationale) reiningwedstrijden.

Tot mijn achttiende was ik lid van het NQHA Nederlands Jeugdteam. In 2000 kwam ik aan start op de Youth World Cup in Italië. Hier won ik een gouden medaille in de Western Pleasure en de Trail. Een onvergetelijke ervaring! In 2002 mocht ik weer aan start komen op de Youth World Cup, deze keer in Amarillo, Texas. Hier werden we Reserve Youth World Cup Champion Western Riding.

In de zomer van 2005, na mijn HBO-studie, besloot ik om me een jaar volledig te richten op het paardrijden.
Van juli 2005 tot juni 2006 heb ik bij Rudi Kronsteiner in Duitsland getraind. Hij begeleidde me succesvol op internationale reiningwedstrijden.
De paardensport in Duitsland beviel me erg goed en ik besloot het NRHA Apprentice Program te volgen. Dit programma van de NRHA geeft jonge mensen de mogelijkheid een jaar als professioneel trainer te werken met behoud van de amateurstatus.
Vanaf augustus 2006 tot augustus 2007 was ik assistent trainer bij Michael Saupe in Duitsland.
Toch besloot ik in 2007 om terug te keren naar de Non Pro status en nog twee jaar aan de universiteit te studeren.
De hengst ‘Smoking Kills’ kwam in augustus 2007 in ons bezit en meteen wonnen we de DQHA Open Futurity en de NRHA Breeders Bit Non Pro Futurity.

Tijdens mijn masterstudie Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU in Amsterdam ben ik altijd blijven trainen en heb ik zowel nationale als internationale wedstrijden met ‘Smoking Kills’ gereden. In september 2009 ontving ik mijn mastersbul. Ik vertrok in oktober 2009 voor een paar weken naar Florida om op het paarden revalidatiecentrum Kesmarc te werken. In 2009 was ik ook coach van de Junioren en Young Riders bij de KNHS en in 2010 en 2014 kwam ik aan start op de World Equestrian Games. In 2009 en 2011 won ik met ‘Smoking kills’ twee keer de NRHA EK titel in de Intermediate Non Pro en wonnen we de bronzen medaille op de World Reining Masters in Zweden. In 2013 won ik met Billie het KNHS NK Reining en in 2014 werd ik 2de op het KNHS NK.

Sinds 2010 richt ik mij volledig op Lelymare Horses. Sinds de komst van de tweeling eind 2015 rijd ik slechts een aantal internationale wedstrijden per jaar en verder nationale wedstrijden. Verder gaat mijn aandacht uit naar het bedrijf en mijn gezin.

Mijn droom is uitgekomen met het bedrijf Lelymare Horses! De opfok van jonge paarden en de revalidatie van (sport)paarden intrigeert me. De aquatrainer is fantantisch om mee te werken en elke keer zie ik zoveel verschil bij de paarden.

Ik wil doen wat het beste voor de paarden is. Ik zal mijzelf en mijn bedrijf altijd blijven ontwikkelen, want stilstand is achteruitgang!

Maak een afspraak! 
ImageImageImage