Aquatrainer & vitafloor

Op Lelymare beschikken we over een Idots aquatrainer en een Vitafloor stalunit (3x3 meter). We zijn opgeleid tot erkende aquatrainer begeleiders en zetten de aquatrainer in voor zowel revalidatie als voor trainingsondersteuning.

Je kan een 10-rittenkaart aanschaffen voor de aquatrainer en zo kan je op elk gewenst moment langskomen voor een training (Bijvoorbeeld wekelijks of twee keer per week). Tijdens een uitgebreide intake bekijken we samen met de eigenaar het paard (bouw en bespiering) en bespreken we het doel. Na de intake volgt een wensessie in de aquatrainer.

Wat doet de Aquatrainer?

Met een aquatrainer worden spierkracht, balans, coördinatie en lenigheid verbeterd. Het is ideaal ter ondersteuning en afwisseling van de dagelijkse training. Aquatraining kan ook al in een vroeg stadium van de revalidatie ingezet worden. Door de opwaartse druk van het water worden de lichaamsdelen onder het waterniveau minder belast.

Hoewel het bewegen tegen de waterdruk in de paarden veel kracht kost omdat het paard zijn hele lichaam moet gebruiken, is de belasting op gewrichten en pezen minimaal. Hierdoor neemt de bespiering bij blessures snel weer toe in plaats van af. Door gebruik te maken van koud water worden de gewrichten en pezen tegelijkertijd gekoeld.

De aquatrainer is bewezen effectief bij o.a.:

  • Peesblessures (buigpezen en tussenpees)
  • Rugproblemen
  • Post operatief herstel
  • Preventieve training
  • Spierversterking
  • Artrose
  • Paarden met ‘slappe achterhand’, problemen door scheefstaand of aanleuningsproblemen.
  • Weinig conditie of overgewicht
  • Paarden die krachtiger moeten worden voor bepaalde oefeningen

De tegendruk van het water stimuleert actiever gebruik van de achterhand, waardoor het paard zijn buikspieren aanspant met als resultaat een beter ruggebruik met meer schoudervrijheid.

Het waterpeil en de snelheid van de loopband kan gevarieerd worden. Hierdoor is de training optimaal af te stemmen op elk paard. Het paard wordt getraind door een erkend aquatrainer begeleider. Daarnaast werken we nauw samen met dierenklinieken en fysiotherapeuten.

Wat is de Vitafloor?

De Vitafloor stalunit is een trilplaat voor paarden. De werking berust op het verbeteren van de bloeddoorstroming in het hele paard, waardoor verschillende blessures sneller en beter genezen.

Indicaties voor de Vitafloor zijn blessures aan pezen en banden, blessure m.b.t. botdichtheid en ook pijnlijke gewrichten en hoefbevangen paarden. Het grote voordeel van de Vitafloor is dat paarden beter in conditie blijven en minder spieren verliezen ondanks de rustperiode. De paarden kunnen al heel vroeg in het revalidatie traject op de Vitafloor. Een sessie kost de paarden energie en dus zorgt het ervoor dat de paarden rustiger zijn tijdens de revalidatie periode. De paarden krijgen extra bloeddoorstroming zonder de pees te belasten. Dit zorgt voor minder littekenvorming.

Klik hier voor meer informatie over de Vitafloor.