De weilanden en kuddes

Lelymare Horses heeft in totaal tien hectare weiland, waar twee kuddes zowel ’s winters als ’s zomers op lopen. Onbeperkte beweging, het hele jaar rond, is erg belangrijk voor jonge paarden. De Flevolandse grond maakt het mogelijk dat de paarden in alle seizoenen op het land kunnen lopen.

De weilanden zijn op een natuurlijke wijze ingericht. Er zijn verschillende bosschages en de merrieweide heeft een natuurlijke poel waar de paarden in kunnen spelen en zwemmen. De paarden hebben alle ruimte om te rennen, springen en spelen.

De kuddes bestaan uit paarden van verschillende leeftijden. Hierdoor voeden de paarden elkaar op en ontstaat er een natuurlijke rangorde. Uit ervaring en onderzoek is gebleken dat dit een positieve uitwerking heeft op het karakter van het paard.

In de merrieweide lopen naast de fokmerries en veulens ook de een- en tweejarige merries en een aantal gepensioneerde merries. Alle veulens lopen in de merrie weide tot ze bijna een jaar oud zijn. De hengstveulens gaan rond de maand april naar de hengstenweide en de merrie veulens blijven in de merrie weide. In de hengstenweide lopen de jonge hengsten en ruinen samen met een oudere ruin, die de leider van de groep is.

De hengstenkudde bestaat uit gemiddeld 15 paarden en de merrie kuddes bestaat, inclusief veulens, uit gemiddeld 25 paarden. Rust in de kudde is voor ons heel belangrijk. Vanaf november t/m maart is de kudde gesloten en worden er geen nieuwe paarden in de kuddes geplaatst. Veulens kunnen dus op z'n laatst eind oktober binnen komen en een andere mogelijkheid is dat ze samen met de moeder in de zomer al komen. De merrie gaat dan vervolgens naar huis zodra het veulen oud genoeg is en klaar is om te spenen.

opfok paard natuurlijke opfok