Meest gestelde vragen
Algemeen
Ja, binnen onze openingstijden bent u van harte welkom. Lelymare Horses is maandag t/m zaterdag geopend van 08:00 - 17:00 uur. We hanteren openingstijden omdat het voor de paarden op het revalidatiecentrum enorm belangrijk is dat er rust heerst. Daarnaast willen we geen mensen in de kuddes hebben als het bedrijf verder gesloten is.
De hoefsmid is hier elke woensdag. Dit geldt ook voor de dierenarts. In principe hebben de paarden hun eigen 'hoefsmid schema'. Sommige paarden hoeven maar 1x per 8 weken en andere moeten vaker gedaan worden vanwege een verkeerde beenstand. We stellen dit in in Equinem en zo zorgen we dat alle paarden op tijd bekapt of beslagen worden.
Op Lelymare Horses is een jaarlijkse influenza/tetanus enting verplicht en daarnaast ook een half jaarlijkse rhino enting (EHV 1-4).
Voor de jonge paarden in de opfok komt daar nog de droes enting bij.
We vinden dit heel belangrijk, omdat we paarden uit heel het land binnen krijgen. Met de entingen hebben ze meer weerstand tegen de ziektes.
We hebben een heel fijn team dat met elkaar zeven dagen per week voor de paarden zorgt. Alle teamleden zijn opgeleid en beschikken over de juiste kennis en vaardigheden. Er is altijd iemand van het team aanwezig en bij vragen kun je bij hen terecht.
We vinden een goede werkomgeving en werksfeer heel belangrijk. We hanteren daarom ook vaste openingstijden, zodat iedereen de normale werkuren aanwezig is. Fenna en haar familie wonen op het terrein en hebben het toezicht buiten de openingstijden.
Opfok
Nee, zeker niet. Jonge hengsten zijn juist heel eerlijk naar elkaar. Ze zijn heel zwart/ wit en hebben duidelijke communicatie. Nieuwe paarden worden heel snel opgenomen in de kudde en staan vlot tussen de rest te eten en te slapen. We hebben wel een oudere ruin genaamd Try in de kudde staan. Die zorgt voor rust en de opvoeding van de jonge hengsten. Hij heeft een belangrijke rol binnen de hengstenkudde.
Als de paarden binnenkomen is het voor ons belangrijk dat ze goed geënt zijn tegen influenza en rhino. Voor de jonge paarden komt daar ook de droes enting bij. Dit vinden we belangrijk, omdat we de (jonge) paarden van allerlei stallen binnen krijgen. Een eventuele booster enting kan hier gegeven worden, maar daardoor wordt de quarantaine periode wel iets langer.
De quarantaine houdt in dat ze nog apart blijven van de kudde. Ze komen wel elke dag buiten en staan 's nachts in een ruime buitenstal. We houden hun gezondheid goed in de gaten en als dit allemaal normaal is dan mogen ze na 7-10 dagen de kudde in.
Meestal komen de jonge paarden of fokmerries de eerste nachten nog op stal. Pas als ze goed gewend zijn blijven ze 24/7 in de kudde.
Ja, we hebben de paarden dagelijks in handen. We zorgen ervoor dat we ze altijd een halster om kunnen doen en dat ze gewend zijn aan onze aanrakingen. Vertrouwen in ons als mensen vinden we belangrijk. Mocht je willen dat we meer doen met je paard dan hebben we een Opfok Plus Pakket.
Dat klopt. We kiezen ervoor om voor kwaliteit te gaan en niet voor kwantiteit. We willen veel aandacht aan de paarden kunnen besteden en ze de verzorging bieden die ze nodig hebben. Dit geldt ook voor het krachtvoer en ruwvoer. Daarnaast hebben ze het hele jaar rond toegang tot het weiland en zo hebben ze altijd onbeperkte beweging. Dit vraagt echter wel veel onderhoud aan het grasland.
TRAININGSVAKANTIE
Revalidatie
Daar doen we ons uiterste best voor. We sturen regelmatig foto's en daarnaast kan je alles inzien in Equinem. Dit is een online stalmanagement programma, waarin we alles bijhouden van je paard. Je kan, als eigenaar, zelf inloggen bij je paard en zo 'meekijken'.
Dat hangt sterk af van de blessure en wanneer in het revalidatie traject ze precies binnen komen. Voor een blessure moet je wel een minimaal aantal maanden uittrekken. Sommige paarden komen hier enkel voor de eerste periode van de revalidatie en gaan daarna naar huis. Andere paarden worden hier ook verder opgebouwd en blijven hier dan wat langer.
Ja, sinds januari 2020 werkt Robin Vos bij ons. Ze rijdt de revalidatiepaarden en bouwt ze rustig op. Het is een mooie aanvulling in het revalidatietraject. Het is ook mogelijk dat Robin de eigenaar begeleidt bij het rijden. Naast het rijden kunnen we de paarden ook longeren of werken aan de hand.
Voor revalidatiepaarden is het belangrijk dat ze een rustige en fijne plek hebben. We zorgen ervoor dat de paarden altijd netjes in het stro staan (of op zaagsel indien gewenst) en onbeperkt ruwvoer hebben. Dit laatste kan eventueel ook in een slowfeeder. Naast hun dagelijkse schema worden ze gepoetst en gekeken of ze gezond en 'happy' zijn. We besteden veel tijd aan de verzorging en vinden dit een belangrijk onderdeel van de revalidatie.



