Voer & verzorging

Beide kuddes hebben toegang tot een ronde stal, waar ze onbeperkt ruwvoer kunnen eten. Vanuit deze hooistal hebben ze toegang tot een overdekte ligstal met stro waar ze kunnen schuilen of slapen. De paarden worden in de winter en in periodes dat er weinig gras is bijgevoerd met Equifirst muesli (breeding mix). Alle paarden krijgen een eigen emmer omgehangen en op deze manier krijgt elk paard precies de hoeveelheid die het nodig heeft en kan er, indien nodig, een supplement worden bijgevoerd.

Controle
De kuddes worden twee keer per dag gecontroleerd op de algehele gezondheid. De paarden komen veel in handen en zijn gewend aan onze aanwezigheid. Ze kunnen op elk moment uit de groep gehaald worden door ons of door de eigenaar. De veulens komen extra vaak in handen, waardoor ze leren dat dat normaal is. We leren ze vaststaan en zorgen er voor dat ze rustig zijn bij de hoefsmid en de dierenarts. Als de paarden een wond(je) hebben dan wordt dit meteen verzorgd. Indien nodig is er altijd een aparte stal beschikbaar voor de paarden.

Hoefsmid / entingen / wormenkuren
We nemen de volledige verzorging van het paard op ons. We regelen ook de hoefsmid, de wormenkuren en de inentingen. Elke week is de hoefsmid op het bedrijf en de hoeven (en de stand) worden nauwlettend in de gaten gehouden. Soms moet het paard wat vaker naar de hoefsmid om een stand langzaam te corrigeren, een ander paard hoeft misschien maar eens in de twee maanden bekapt te worden. Bij ons is dit maatwerk.

De veulens krijgen hun eerste influenza enting als ze vijf tot zes maanden oud zijn. De booster entingen krijgen de veulens 4-6 weken na de eerste enting. Fokmerries worden eens per jaar influenza geënt. Naast de influenza enting is ook de rhino enting verplicht op ons bedrijf. Alle paarden worden 2x per jaar geënt tegen EHV 1&4 en de drachtige merries op de 5de, 7de en 9de maand van de dracht. Daarnaast krijgen alle jonge paarden in de kuddes 2x een droes enting voor de winter begint.

Alle paarden worden ieder geval in het voorjaar en in het najaar ontwormd. De veulens en jonge paarden worden, naast de gewone ontworming, specifiek ontwormd tegen spoelwormen. Nieuwe paarden worden altijd de eerste dag bij ons ontwormd, zodat ze ‘schoon’ de kudde in gaan. Bij twijfel wordt er, in overleg met de eigenaar, een mestonderzoek uitgevoerd.

Image Image Image