Aquatraining

Op Lelymare kun je terecht met je paard voor aquatraining. We zijn opgeleid tot erkende aquatrainer begeleiders en zetten de aquatrainer in voor zowel revalidatie als voor trainingsondersteuning.

Doordat we de opleiding hebben gevolgd onder leiding van o.a. Morgen Lasley kan jij als klant er zeker van zijn dat we deskundig zijn. Zo zullen we altijd de juiste frequentie, de juiste waterhoogte en de juiste snelheid bepalen die past bij jouw paard. 

Tijdens een uitgebreide intake bekijken we samen met de eigenaar het paard (bouw en bespiering) en bespreken we het doel. Na de intake volgt een wensessie in de aquatrainer. Zie hieronder hoe een wensessie precies verloopt. 

Wat doet de Aquatrainer voor je sportpaard?

Met een aquatrainer wordt spierkracht, balans, coördinatie en lenigheid verbeterd. Het is ideaal ter ondersteuning en afwisseling van de dagelijkse training. De paarden krijgen een betere core-stability en gaan dus beter hun rug en achterhand gebruiken. Ruiters voelen enorm veel verschil al na een paar sessies. Hoe vaak je een aquatrainer sessie doet is afhankelijk van het doel en hoe goed het paard al is. Uiteraard geven we hier advies in.

De tegendruk van het water stimuleert actiever gebruik van de achterhand, waardoor het paard zijn buikspieren aanspant met als resultaat een beter ruggebruik met meer schoudervrijheid.

Je kan een 5- of 10-rittenkaart aanschaffen voor de aquatrainer en zo kan je op elk gewenst moment langskomen voor een sessie. Vraag hier direct de prijslijst aan. 

Wil jij eens de aquatrainer proberen?

Maak dan een afspraak voor een intake en wensessie
of boek een aquatrainer trainingsvakantie.

Wat doet de Aquatrainer in de revalidatie?

Aquatraining kan ook al in een vroeg stadium van de revalidatie ingezet worden. Door de opwaartse druk van het water worden de lichaamsdelen onder het waterniveau minder belast.

Hoewel het bewegen tegen de waterdruk in de paarden veel kracht kost omdat het paard zijn hele lichaam moet gebruiken, is de belasting op gewrichten en pezen minimaal. Hierdoor neemt de bespiering bij blessures snel weer toe in plaats van af. Door gebruik te maken van koud water worden de gewrichten en pezen tegelijkertijd gekoeld.

De aquatrainer is bewezen effectief bij o.a.:

  • Peesblessures (buigpezen en tussenpees)
  • Rugproblemen
  • Post operatief herstel
  • Preventieve training
  • Spierversterking
  • Artrose
  • Paarden met ‘slappe achterhand’, problemen door scheefstaand of aanleuningsproblemen.
  • Weinig conditie of overgewicht
  • Paarden die krachtiger moeten worden voor bepaalde oefeningen

Het waterpeil en de snelheid van de loopband kan gevarieerd worden. Hierdoor is de training optimaal af te stemmen op elk paard. Het paard wordt getraind door een erkend aquatrainer begeleider. Daarnaast werken we nauw samen met dierenklinieken en fysiotherapeuten.

Revalidatie paarden verblijven over het algemeen intern op ons revalidatiecentrum. De aquatrainer is dan een onderdeel van de volledige revalidatie. 

Wat is de Vitafloor?

De Vitafloor stalunit is een trilplaat voor paarden. De werking berust op het verbeteren van de bloeddoorstroming in het hele paard, waardoor verschillende blessures sneller en beter genezen.

Indicaties voor de Vitafloor zijn blessures aan pezen en banden, blessure m.b.t. botdichtheid en ook pijnlijke gewrichten en hoefbevangen paarden. Het grote voordeel van de Vitafloor is dat paarden beter in conditie blijven en minder spieren verliezen ondanks de rustperiode. De paarden kunnen al heel vroeg in het revalidatie traject op de Vitafloor. Een sessie kost de paarden energie en dus zorgt het ervoor dat de paarden rustiger zijn tijdens de revalidatie periode. De paarden krijgen extra bloeddoorstroming zonder de pees te belasten. Dit zorgt voor minder littekenvorming.

Klik hier voor meer informatie over de Vitafloor.