Aquatraining 

Lelymare Horses is in de afgelopen jaren uigegroeid tot een van de grootste aquatrainercentra in Nederland. Zes dagen per week revalideren en trainen we paarden in de aquatrainer. Het is een mooie en goede manier om de revalidatie paarden gecontroleerd te laten bewegen. Daarnaast is het ook een heel goed trainingsmiddel voor gezonde (sport)paarden.  

Lelymare beschikt twee erkende aquatrainer begeleiders en één in opleiding. Zo zullen we altijd de juiste frequentie, de juiste waterhoogte en de juiste snelheid bepalen die past bij het paard. Standaard palperen we je paard vooraf aan de aquatrainer sessie, want we willen weten of je paard bepaalde spierspanning heeft of ergens pijnlijk op reageert. We vinden deze begeleiding heel belangrijk en bieden dus meer dan enkel een aquatrainer sessie. Of je komt met een sportpaard of een geblesseerd paard, we gaan kijken waar we je kunnen begeleiden en bespreken de mogelijkheden. 

Wat doet de Aquatrainer voor je (sport)paard?

Met een aquatrainer wordt spierkracht, balans, coördinatie en lenigheid verbeterd. Het is ideaal ter ondersteuning en afwisseling van de dagelijkse training. De paarden krijgen een betere core-stability en gaan dus beter hun rug en achterhand gebruiken. De tegendruk van het water stimuleert actiever gebruik van de achterhand, waardoor het paard zijn buikspieren aanspant met als resultaat een beter ruggebruik met meer schoudervrijheid. Ruiters voelen enorm veel verschil al na een paar sessies. Hoe vaak je een aquatrainer sessie doet is afhankelijk van het doel. Uiteraard geven we hier advies in.

Wat doet de Aquatrainer in de revalidatie?

Aquatraining kan al in een vroeg stadium van de revalidatie ingezet worden. We bouwen de aquatrainer heel rustig op en kunnen de beweging en belasting nauwlettend in de gaten houden. 
Het bewegen tegen de waterdruk in kost de paarden veel kracht omdat ze hun hele lichaam moet gebruiken. Maar de belasting op de gewrichten en pezen is minimaal. Zo kunnen we de paarden sterker maken zonder overbelasting. Ook in het geval van rugblessures of knie-problemen kan de aquatrainer al vroeg succesvol ingezet worden. Door gebruik te maken van koud water worden de gewrichten en pezen tegelijkertijd gekoeld.

De aquatrainer is bewezen effectief bij o.a.:

  • Peesblessures (buigpezen en tussenpees)
  • Rugproblemen
  • Post operatief herstel
  • Preventieve training
  • Spierversterking
  • Artrose
  • Paarden met ‘slappe achterhand’, problemen door scheefstaand of aanleuningsproblemen.
  • Weinig conditie of overgewicht
  • Paarden die krachtiger moeten worden voor bepaalde oefeningen

 

Wat is de Vitafloor?

De Vitafloor stalunit is een trilplaat voor paarden. De werking berust op het verbeteren van de bloeddoorstroming in het hele paard, waardoor verschillende blessures sneller en beter genezen.

Indicaties voor de Vitafloor zijn blessures aan pezen en banden, blessure m.b.t. botdichtheid en ook pijnlijke gewrichten en hoefbevangen paarden. Het grote voordeel van de Vitafloor is dat paarden beter in conditie blijven en minder spieren verliezen ondanks de rustperiode. De paarden kunnen al heel vroeg in het revalidatie traject op de Vitafloor. Een sessie kost de paarden energie en dus zorgt het ervoor dat de paarden rustiger zijn tijdens de revalidatie periode. De paarden krijgen extra bloeddoorstroming zonder de pees te belasten. Dit zorgt voor minder littekenvorming.

Klik hier voor meer informatie over de Vitafloor.